Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji Türkiye’nin ihtiyacına önemli ölçüde katkı sağlamaya devam etmektedir. Bunlardan biri olan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen devamlılık ve işletme giderleri açısından diğerlerine oranda daha avantajlıdır. RES ’ler geniş bir coğrafyaya yayılan yapısıyla çevre koşullarını maksimum seviyede kullanmaktadır. RES ’ler sınırlı imkanlarla üretim yapan diğer santrallere göre bu sayesinde genişlemeye en müsait üretim santralleridir. RES ‘lerin kurulduğu bölgenin hem verimliliğin hem de çevre faktörlerinin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. RES ‘lerde rüzgar gülü tarlası görünümünde bir yapı vardır. Son dönemde RES ‘lerin trafo merkezinde Scada sistemi talebi artmıştır. AVD olarak RES projelerinde Scada ve otomasyon çözümlerimiz artmış ve RES lerdeki referanslarımızı da hızla artırmaktayız. RES ‘lerdeki scada mimarileri diğer santrallere göre biraz daha farklı olup, değişken I/O sayıları ile RES ler nispeten biraz daha kolay mimarilere sahiptir.
RES yatırımı günden üne artarken, RES ‘lerde kullanılan Rüzgar tribünlerinin üreticileri, Türkiye’deki yatırımlarını da artırmak durumunda kalmışlardır. RES ‘ler kendilerine özel üretim yapan üreticilerin çoğunlukta olduğu bir yapıya sahiptir. Bunlarda bir veya birkaçı RES ‘lerde entegre çözümlere açık haldedir. RES ‘ler ulaşım ve iletişim zorluğu açısından zor coğrafyalarda kurulurlar. Açık arazi olmasına rağmen yüz ölçümü, ulaşım ve iletişimi sınırlı hale getirmektedir.
RES yatırım firmaları genelde hep RES yatırımı yapmaktadır. Nadir yatırımcılar farklı üretim santrallerine de yatırım yapmaktadır. RES yatırımları sayesinde rüzgar enerjisi ile elektrik üretebilen yerleşkeler artmaktadır. Rüzgar enerjisine dayalı üretim testileri için gerekli lisanslar EPDK tarafından verilmektedir.